Wist je dat 1 op de 10 baby’s te vroeg geboren wordt? Dit kan met 36 weken zijn, maar (helaas) ook al na 24 weken zwangerschap. Kleine, kwetsbare kindjes. Op 17 november is het Wereld Prematuren Dag: een dag waarop stil wordt gestaan bij alle kindjes die te vroeg geboren zijn.

Met heel veel liefde fotografeer ik sinds een jaar voor Stichting Earlybirds. Een prachtige stichting die kosteloos fotoreportages aanbiedt aan (ouders van) prematuur geboren baby’s in het ziekenhuis. Een klein lichtpuntje voor de ouders, in een spannende tijd. Foto’s die vastleggen hoe het op dat moment is: de couveuse (niet altijd liggen de kindjes op het moment van fotograferen nog in een couveuse overigens), de verzorgingsmomentjes. Een foto van het gezin (als dat medisch gezien kan) en details om te laten zien hoe ieniemienie het kindje is.

Wat mijn motivatie is om voor Stichting Earlybirds te fotograferen? Wat veel mensen niet weten, is dat mijn eigen man prematuur geboren werd. Maar liefst 3 maanden te vroeg kwam hij op de wereld, omdat zijn leven en dat van zijn moeder aan een zijden draadje hingen. Met zijn 1,83 meter is het moeilijk voor te stellen dat hij ooit zo’n klein mannetje was dat hij in twee handen paste en het heel lang spannend was of hij het zou redden. Van alle maanden dat hij in het ziekenhuis lag, zijn er nauwelijks foto’s.

Foto’s, die juist zo belangrijk zijn om alles na afloop een plekje te geven. Natuurlijk zijn er tegenwoordig mobiele telefoons waarmee je gemakkelijk een foto maakt van je kindje. Maar wat ik van ouders hoor tijdens de Earlybirds reportage, is dat er maar weinig foto’s zijn waar ze als gezin op staan, van de verzorgingsmomentjes, de kleine details. Met zoiets kleins als een paar foto’s maken, kunnen wij als vrijwilligers van Stichting Earlybirds iets heel moois geven: die belangrijke herinnering in beelden!

Het is echt met heel veel liefde en dankbaarheid dat ik dit mag doen. Hieronder kun je foto’s bekijken van een aantal reportages die ik heb mogen maken van dappere, kleine vechtertjes en hun – meer dan terecht – super trotse ouders!

Liefs,
Esther

Meer weten over Stichting Earlybirds?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *